Twsited Fate Oynamak

Etkili bir biçimde Twisted Fate nasıl oynanır? Bu soruya cevap niteliğinde olan en iyi ipuçlarını ve en iyi stratejileri bu rehberde bulabilirsiniz.

twisted fate nasıl oynanır

Klasik olarak hatırlatmamız gereken bir nokta bulunuyor. Bu rehber eşya yapılandırması yani build üzerine hazırlanmış bir rehber değildir. Çeşitli eşyalara değinilecektir ancak bu rehberin amacı “Twisted Fate nasıl oynanır?” sorusuna cevap aramaktır.

Twisted Fate Nasıl Oynanır?

Twisted Fate zor bir şampiyon. Twisted Fate oynamak istiyorsanız refleksleriniz iyi olmalıdır. Bununla birlikte haritadaki pozisyonunu daima doğru yerlerde olacak şekilde ayarlamalısınız. Twisted Fate teoriden daha çok pratiğe dayalı bir şampiyondur.

Son dönemlerde tekrar popüler olmaya bu şampiyonu özel kılan birkaç niteliği vardır. Koridorları hızlı bir biçimde ittirebilir ve haritada herhangi bir yere (belirli mesafe dahilinde) ışınlanabilir. Bu ikisini bir araya getirildiği zaman koridorları hızlı bir biçimde ittiren ve hatta çoğu zaman bu şekilde oyun kazandırabilen bir şampiyon ortaya çıkar.

Nitekim, Twisted Fate geçtiğimiz yıllarda Ultimate yeteneğine nerf almadan önce çok daha tehlikeli bir şampiyondu. AP yerine AD Twisted Fate daha popülerdi ve yaklaşık 1 dakika içerisinde bir sıra halindeki 3 kuleyi yıkabilecek kadar güçlüydü. Riot Games ona öyle bir nerf getirdi ki Twisted Fate uzun bir süre kimsenin aklına gelmedi. Ancak bir süre sonra tekrar kendisini sahnede gördük, AP olarak geri dönmüştü ve artık zaafları ve güçlü yanları açık bir şekilde belli olmuştu.

  • Twisted Fate oynarken eğer refleksleriniz yeteri kadar iyi değilse epey bir şansa ihtiyacınız vardır. Twisted Fate zayıf bir şampiyondur ve orta koridorda aniden yanınıza yaklaşabilecek çok fazla şampiyon olduğu için hayatta kalması zordur.
  • Twisted Fate oyunun erken evrelerinde ormandan gelecek baskınlara karşı zayıftır çünkü koridoru otomatik olarak yani doğal olarak ittirir. Bununla birlikte şans odaklı olan kartları dışında bir kaçış mekanizmasına sahip değildir. Seviye 6 olsa bile yakalandığı zaman Ultimate yeteneğini kullanana kadar ölmüş olur.
  • Twisted Fate’in kartlarını kontrol edebilmek için gerçekten yetenekli olmalısınız. Birini kovalarken veya birinden kaçarken durum daima değişir. Doğru kartı seçemezseniz rakip kaçabilir, doğru kartı seçemezseniz rakip sizi öldürebilir.
  • Twisted Fate seçildiği zaman durmadan koridorda duracak bir şampiyon değildir. Ultimate yeteneği aktif hale geldiği zaman bir şekilde gank atabilecek fırsatlar kullanmalısınız ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
  • Twisted Fate, koridoruna kamp kurulan şampiyonların başında gelir. Jungler oyuncular onun potansiyelinin farkında olduklarından onu ilk hedef haline getirirler ve oyundan düşmesi için gereken çabayı gösterirler.
  • Twisted Fate oyundaki en düşük AP oranlarına sahip şampiyonlardan birisidir. Ani hasar olanağı çok fazla değildir. Bu yüzden orta koridorda tercih edildiğinde takım stratejisi onun üzerinden gerçekleştirilir.
  • Twisted Fate şu an oyundaki en dengeli şampiyonlardan birisidir. Eğer ufak bir nerf getirilirse çok güçsüz olur, ufak bir buff alırsa çok güçlü olur. Riot Games’in en ideal bir biçimde dengelediği şampiyondur. Bunun dışında gösterilebilecek örnek sayısı çok azdır.

Twisted Fate’i uygun bir biçimde özetledik. Eğer eksikliklerimiz varsa bunları bize iletmekten çekinmeyin. Bunu yapabilmek için en basit yöntem yazımıza yorum göndermektir.

twisted fate underworld

Kartınızı Doğru Seçin

Twisted Fate hakkında bilmeniz gereken ilk şey W yeteneğinin çalışma şeklidir. Bu yetenek size 3 farklı kart sunar ve her bir kartın özelliği farklıdır.

  • Mavi Kart: Mavi kart en fazla hasara sahip olan karttır ve rakip birime vurduğunuz zaman size Mana kazandırır.
  • Kırmızı Kart: Kırmızı kart ortalama bir hasara sahiptir. Kullanıldığında alan etkisi gerçekleştirir, isabet ettiği rakibi ve onun etrafındaki rakip birimleri yavaşlatır.
  • Sarı Kart: Sarı kart en düşük hasara sahip olan karttır. İsabet eden rakibi sersemletir yani ona Stun etkisi uygular.

Kartlar bu şekildedir. Her zaman nerede hangi kartı seçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Örneğin, E yeteneğinizin dolumları tam olduğunda Mavi kart ile rakibe vurursanız inanılmaz oranda hasar verirsiniz. Ancak bu kart hasar potansiyelini oyun ilerledikçe kaybeder.

Kırmızı kart koridor temizlemede en etkili karttır. Doğru noktada kullanıldığında 1-2 saniye içerisinde bir Minion dalgasını komple temizleyebilirsiniz. Takım savaşlarında en çok işinize yarayacak kart budur.

Sarı kartı kullanırken ya rakibi yakalamak istersiniz veya rakipten kaçmak istersiniz. Aksi taktirde bu kartı kullanmak elverişli değildir. İşte şans gerektiren kart budur. Doğru zamanda seçemezseniz doğru hamleyi yapamazsınız.

Koridor Aşaması

Twisted Fate ile koridor aşaması diğer şampiyonlara göre daha sıradandır. Twisted Fate koridor aşamasındaki haliyle güçlenmez. Attığın gankler ve oyundan düşürdüğü rakiplerle güçlenir. Bu yüzden koridor aşamasında yapmanız gereken olabildiğince fazla CS almak ve ölmemeye çalışmaktır. Nitekim bilinmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  • Twisted Fate koridoru hızlı bir biçimde ittirdiği için ganklere karşı zayıftır.
  • Hareketlilik durumu zayıftır, ağır bir şampiyondur. Bunu animasyonlarından bile fark edebilirsiniz.
  • Koridorda çok fazla baskı kuramaz. Yapacağı tek şey koridorundaki Minion birimlerini temizlemektir.

Yukarıdakilere ek olarak bilmeniz gereken diğer bir önemli unsur ise asla ama asla rakip ile hasar takasına girmemeniz gerektiğidir. Orta koridorda yer alan herhangi bir şampiyon hasar açısından sizden daima üstün olur. Twisted Fate sürekli hasar takası yapabilecek kapasitede bir şampiyon değildir. Kartlarınız ile koridoru temizlersiniz, gerekirse rakibe hasar verirsiniz ve geri çekilirsiniz.

En ideal başlangıç Crystaline Flask (Kristal Makara) eşyasıyla gerçekleştirilir. Bunun yanında 2 Health Potion (Can İksiri) ve 1 Ward (Totem) almayı tercih etmelisiniz. Bu başlangıç Twisted Fate’in koridorda kalma süresini arttırır. Oyun başında alacağınız Ward ile gank durumlarına karşı önleminizi almış olursunuz.

Kırmızı kartı kullanırken daima ortada yer alan bir Minion birimine isabet ettirmelisiniz. Böylece etrafındakilere hasar vererek koridoru hızlıca temizlersiniz. Eğer Minion dalgası tek sıra halinde size doğru geliyorsa en baştaki Minion biriminde kırmızı kartı kullanmayın. Bunun yerine 3. veya 4. Minion biriminde kırmızı kartı kullanarak hepsinin hasar almasını sağlayın.

Seviye 6 olana kadar koridorunuzda CS elde etmek ve pek fazla ölmemek zorundasınız. Seviye 6 olduktan sonra oyunun kaderini değiştirecek hamlelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Doğru Strateji ve Doğru Eşya

Seviye 6 olduktan sonra yapacağınız ilk iş oyunu nasıl oynayacağınıza karar vermektir. Eğer sürekli bir yerlere gidip rakip ile temas kurmak istiyorsanız alacağınız ilk eşya Zhonya’s Hourglass (Zhonya’nın Kum Saati) olmalıdır. Eğer rakip ile temas kurmaktan kaçınıp Split Push yapacaksanız alacağınız eşya ilk eşya Lich Bane (Lich Boğan) olmalıdır. Hangi stratejiyi tercih edeceğinizi belirledikten sonra gerekli eşyayı alın ve hamlelerinizi yapmaya başlayın.

Seçeceğiniz strateji rakip ile temas kurmak ise öncelikle koridoru ittirin. Daha sonra kendinizi uygun bir yere konumlandırın. R yeteneğinizi açın ve rakibin yerini görün. Sarı kartı seçin ve rakibin kaçış yoluna doğru ışınlanın. Burada önemli olan diğer takım arkadaşlarınızın size eşlik etmesidir. Tek başınıza rakibin önüne çıkıp hasar verebilecek kadar güçlü değilsiniz. Eğer takım arkadaşlarınız size eşlik etmiyorsa bunu yapmayın aksi taktirde rakibe skor verirsiniz.

Bu klasik yöntemle rakip oyuncu takım arkadaşınız ve sizin aranızda sıkışıp kalır. Burada temas kurmuş olursunuz, temas kurduğunuz durumda rakibi öldürmenizin yanı sıra ona karşı da hayatta kalmanız gerekeceğinden ilk olarak Zhonya’s Hourglass almanızı öneririz. Olası bir karşı saldırıya karşı Zhonya’s Hourglass’ı kullanabilirsiniz.

Seçeceğiniz yöntem Split Push ise Lich Bane almalısınız. Bunun nedeni Lich Bane pasifi + E yeteneğiniz dolumları + mavi kart kombinasyonun yoğun miktarda hasar veriyor olmasıdır. Kuleleri anında eritebilirsiniz. Bu yüzden tercihiniz Split Push ise Lich Bane almalısınız.

Ayrıca genel olarak oyuncular aşağıdaki eşya kombinasyonlarıyla oyunu tamamlarlar:

sorcerers shoes lich bane zhonyas hourglass rabadons deathcap deathfire grasp void staff

Takım Savaşları

Twisted Fate’in diğer şampiyonlara göre tercih edilmemesini en önemli nedeni takım savaşlarıdır. Twisted Fate sürekli takım savaşı yaşanacak bir oyunda pek etkili olamayabilir. Bunun nedeni aslında Split Push stratejisiyle kendisini bulan bir şampiyon olmasıdır.

Twisted Fate ile takım savaşlarında göz önünde bulundurmanız gereken iki önemli unsur vardır. Birincisi ultimate yeteneğiniz, ikincisi ise kırmızı kartınız. Bunun dışında takım savaşlarında çok fazla yapabileceğiniz bir şey yok.

Ultimate yeteneği Twisted Fate’e ve takım arkadaşlarına rakibin yerini göstereceğinden onlara takım savaşı başlamadan önce rakibin pozisyonunu görme şansı sunar. Rakibin pozisyonunu önceden bileceğiniz için onları yakalayıp hataya zorlamak çok daha kolay olur.

Takım savaşları içerisinde ise sarı kart ve kırmızı kart arasında seçiminizi doğru yapmalısınız. Eğer 2 veya daha az rakibin peşinden gidiyorsanız sarı kartı kullanıp birisini durdurmanız çok daha doğru olacaktır. Nitekim, W yeteneğiniz bekleme süresi çok yüksek olmadığı için tekrar kart seçebilme şansına sahip olursunuz ve peşinden gittiğiniz diğer rakibi de yakalayabilirsiniz.

Rakip toplu halde hareket ediyorsa kırmızı kartı kullanmak daha doğru olacaktır. Hem hatırı sayılır miktarda hasar verirsiniz hem de rakip oyuncuların tümünü yavaşlatabilirsiniz. Böylece tekrar hamle yapmak için takımınıza ve kendinize yeni bir şans yaratmış olursunuz.

twisted fate musketeer

Pratik: Kart Seçimi

Sarı Kart

Sarı kartı doğru zamanda seçebildiğiniz sürece iyi bir Twisted Fate oyuncusu olursunuz. Bu yüzden sarı kart seçme becerinizi geliştirmelisiniz.

  • Botlara karşı bir oyun oluşturun. Tercihen bu Intermediate seviyesi olsun.
  • Oyun boyunca ne olursa olsun sadece sarı kart seçin.
  • Oyun sonunda minimum 150 CS elde edin.
  • Oyunu kazanın.

Eğer oyun boyunca sarı kart dışında başka kart seçerseniz başarısız sayılırsınız.

Kırmızı Kart

Kırmızı kart takım savaşları ve Split Push için oldukça önemlidir. Bu yüzden kırmızı kart seçme becerinizi geliştirmelisiniz.

  • Botlara karşı bir oyun oluşturun. Tercihen bu Intermediate seviyesi olsun.
  • Oyun boyunca ne olursa olsun sadece kırmızı kart seçin.
  • Oyun sonunda minimum 150 CS elde edin.
  • Oyunu kazanın.

10′da 10

Twisted Fate ile oynuyorsanız mutlaka gank atmak zorundasınız. Bu yüzden nasıl gank atılacağını iyi öğrenmelisiniz.

  • Özel oyun oluşturun ve botlara karşı bir oyuna girin.
  • Seviye 6 olduktan sonra her fırsat bulduğunuzda ultimate yeteneğinizi kullanarak gank atın.
  • 10 gank denemenizden 10 tanesini de başarılı olana kadar bu pratiği sürdürün.

Gank denemelerinin başarılı sayılabilmesi ölmemeli; rakibi siz öldürmelisiniz veya takım arkadaşlarınız öldürmelidir. Aksi taktirde başarısız sayılırsınız.

Twisted Fate hakkında sizlerle paylaşabileceğimiz bilgilerimiz bunlardan ibaret. Belki daha çok şey söyleyebilirdik ancak yazının çok fazla uzun olmasını istemedik. İhtiyacınız olan bilgileri olabildiğince alt başlıklara ayırmaya çalıştık. İhtiyacınızı görecek bir rehber sunduğumuzu düşünüyoruz. Fikirlerinize, düşüncelerinize ve eleştirilerinize daima açığız. Bunları yazımıza yorum yaparak anında bize iletebilirsiniz.