Bronz Ligden Kurtulma

Bronz Liginden Kurtulmak (Detaylı Rehber)

“Artık Bronz liginden kurtulmak istiyorum!” diyorsanız size yardımcı olmak için hazırlanmış bu detaylı rehbere göz atabilirsiniz.

bronz liginden kurtulmak

Bronz Liginden Kurtulmak

League of Legends’ta Bronz seviyesi bazı oyunculara eziyet gibi gelir ve kendilerini buradan kurtaramazlar. Aslında hepsinin yaptığı şey birbirine benzer. Bu yüzden orada takılı kalmaları bir anlamda kendi istedikleri bir şeydir. Eğer sizde liglerde Bronz aşamasında takılı kaldıysanız bu yazımızı dikkatlice okuyun ve Bronz savaşını kazanmak için envanterinizi işe yarar ekipmanlarla doldurun.

1. Takımınıza Güvenin

Eğer Bronz aşamasında takılı kalmış bir oyuncuysanız burada bahsedeceğimiz manzara ile defalarca karşılaşmış olabilirsiniz. Bir oyuncu şampiyonları olan durumlarından farklı bir şekilde kullanmak ister. Buna saygı gösterin, o oyuncuya güvenin. Biliyoruz, bunu çoğu kez yapmazsınız ama yapmak zorundasınız.

Bir oyuncu şampiyonu farklı bir şekilde kullanmak isteyebilir çünkü oyuna başladığı günden bu yana o şampiyonu o şekilde oynama alışkanlığı edinmiş olabilir. Peki nelerden söz ediyoruz? İşte bunlardan:

  • AP Cho’Gath (Orta Koridor)
  • AP Corki (Orta Koridor)
  • AP Ezreal (Orta Koridor)
  • AP Janna (Orta Koridor)
  • AP Kog’Maw (Orta Koridor)
  • AP Soraka (Orta Koridor)
  • AP Tristana (Orta Koridor)
  • Jungle Alistar (Orman)
  • Jungle Leona (Orman)
  • Rammus (Üst Koridor)

Burada örnekler çoğaltılabilir ama genelde bilinenler ve sıkça görülenler bunlardır. Özellikle AP olarak nitelendirilen şampiyonları çok sık görebilirsiniz.

2. Sorumluluğu Üstlenin

Sıkça karşılaşılan bir diğer durum ise şampiyon seçim ekranında yaşanır. Şampiyon seçimi sırasında bir oyuncu “bu rolü ben oynayamam.” diyorsa o rolü ona bırakmayın. Oyunu berbat edeceği kesindir, çünkü o rolü oynayamaz. Ona küfredip söylenmek yerine ilgili rolü siz alın veya oynayabilecek bir başkasına aldırın.

Bununla ilgili olarak farklı rollerde oynamayı öğrenmek durumundasınız. Siz burada tek bir oyuncusunuz ve yanınızda 4 (haritaya göre ve oyun moduna göre değişir) farklı oyuncu olacak demektir. Herkes aynı rolü oynamak isterse işin içinden çıkamazsınız. Bir rolü çok iyi öğrenin, diğerlerinde ise fikir sahibi olun. Sorumluluğu üstlenebilmek için bu gereklidir.

Unutmayın, kazanmak istiyorsanız takım olmalısınız. Maçın sonucunu sizin bir rolde ne kadar iyi olduğunuz değil takımın ne kadar iyi olduğu belirler.

3. Diğer Oyuncuların Şampiyon Seçimlerine Karışmayın

Bunu nadirde olsa yaşarsınız. Bir şampiyon aldıktan sonra diğer oyunculara “şunu al, bunu al, ötekini alma, ” diye söylenen kişileri görürsünüz veya belki bu söylenen kişi sizsinizdir. Bunu yapmayın, ne siz ne de takımınızdaki oyuncular profesyonel takımda oynamıyorlar. Burası Bronz, kısacası yetenekleri düşük olan oyuncuların oynadığı lig. Takım arkadaşlarınızın seçimlerine karışmayın. Onlarda sizin gibi bu aşamadan çıkmak istiyorlardır. Sırf kombinasyon oluşturacak diye onları oynayamadıkları şampiyonları seçmeye yönlendirirseniz oyunu negatif yönde etkilemiş olursunuz.

4. Oyun Stilinizi Kontrol Edin

Bronz seviyesinde alışıldık bir diğer durum ise bir kişi beslendiği taktirde yani alıp başını gittiği taktirde onu durdurmanın oldukça zor olmasıdır. Oyuncular Bronz seviyesinde takılı kalırlar çünkü takım mücadelesini yeteri kadar ortaya koyamazlar. Bu durumda beslenen oyuncuyu durdurmak için tam olarak takım olamazsınız. Bu oyuncunun Kha’Zix, LeBlanc, Kassadin, Tryndamere, Aatrox, Zed gibi şampiyonlara sahip olması ve dediğimiz gibi aşırı beslenmiş olmaları oyunu taşımaları için yeterlidir.

Bu doğrultuda öğrenmeniz gereken şey sakin ve kontrollü oynamaktır. Koridor aşamasında rakibe skor vermemeye çalışın. CS elde edip siz işinize bakarken bir süre sonra karşı taraf dayanamayıp size doğru hamle yapmayı deneyebilir. Bu durumda bu kontrolsüz hamleyi avantajınıza çevirebilirsiniz.

Etkili bir biçimde CS elde edebilmek için buradaki rehberimize göz atabilirsiniz.

5. Oyunu Aşırı Ciddiye Almayın

Bronz seviyesindeki oyuncuların yaptığı bir diğer basit hata budur. Aslında bunu Gümüş seviyesine kadar taşımak mümkün. Bazı oyuncular her bir oyunu aşırı ciddiye alırlar. Bir şeyi başaramadıkları zaman ise hemen sinirlenirler. Bu durumda zihinsel olarak oyundan kopmuş olurlar. Çünkü zihinleri o başaramadıkları yere takılı kalmış durumdadır. Zamanı geri alamazsınız ancak oyun bitmeden kendinizi toparlama şansına sahipsinizdir. Bu yüzden olabildiğince sakin kalın, sinirlenmeyin veya stres yapmayın. Bunun gibi daha onlarca, belki yüzlerce oyun oynayacaksınız. Kaybetmiş olmanız her şeyi sonu değildir, bunu unutmayın.

6. Feeder, Troll veya AFK Kişiler

Onlar her yerdeler. Kurtuluş yok. Ne yaparsanız yapın bir çürük elma ile illaki karşılaşırsınız. Bunu ilk maddede belirttiğimiz durum ile karıştırmayın. Feeder yani sürekli rakip takımı besleyen kişi için seçimler veya tercihler önemli değildir. Ne yaparsanız yapın rakip takımı beslerler hatta kazara birkaç skor elde etseler bile bunu sürdürürler.

Troll olanlar ise Feeder olanlardan yapısal olarak ayrılırlar. Onlar her şeyi bilinçli yaparlar. Rakip takımı besleseler bile bunu bilerek yaparlar. Oyundan çıkarlarsa bunu da bilerek yaparlar. Kendileri bir işe yaramadıkları için başkalarını rahatsız ederek, başkalarının hedeflerine engel olarak veya oyun içerisinde huzuru bozarak eğlenirler. Bunlara karşı yapabileceğiniz bir şey maalesef yok.

AFK ise ayrı bir konudur. Bir oyuncu eğer oynayamıyorsa oyundan pat diye çıkar. Vakit kaybetmek istemez, bu oyunu ciddiye almaz. Ancak her AFK aynı durumda değildir.

League of Legends’ın yapısı burada biraz problemlidir. Oyundan çıkıldığı zaman telafisi olmaz yani rakip takım gerçekten büyük bir avantaj elde eder ve oyunu bitirmek için her türlü uygun koşula sahip olur.

Bronz seviyesinde olduğunuzu unutmayın. Bunlarla karşılaşmanız çok doğal. Oyun içerisinde kendinizi tüketmeyin. Enerjinizi bir sonraki maça saklayın. Feeder olanı değil, Troll ve/veya AFK olanı oyun sonunda rapor edin. Rapor kısmında oldukça detaylı açıklama yapmaya çalışın. Tribunal olan sunucularda diğer oyuncular gereğini yaparak bu tür oyuncuların ceza almalarını sağlayacaklardır.

7. Kilit Nokta: Kuleler

Yıkın. Bronz seviyesindeki oyuncular kulenin altında CS elde etme konusunda çok iyi değildirler. Bu yüzden koridoru olabildiğince ittirin ve arkadaşlarınıza yardım etmek için diğer koridorlara gidin.

Elbette bu her zaman çok iyi bir fikir olmayabilir. Karşı oyuncunun ne yaptığını iyi takip etmelisiniz. Bir kez koridoru ittirin ve kontrol edin, eğer kulenin altında CS elde edebiliyorsa bu sizin için büyük bir problem olacaktır çünkü karşı takımın Jungler (Ormancı) oyuncusuna açık kapı bırakırsınız. Bu durum koridoru ittirme stratejisinden vazgeçmeniz gerektiğine yönelik bir sinyaldir.

Ancak çoğu zaman bu durum işe yarar. Kulelere odaklanmak ve oyunu kuleler üzerinden kazanmaya çalışmak Bronz dolaylarında oldukça etkilidir. Bu aynı zamanda rakip üzerinde baskı oluşturur ve bir şekilde size karşı tarafın oyun kompozisyonunu dağınık hale getirme şansı sunar.

8. Kilit Nokta: Ward (Totem)

Her nasıl yapacaksanız yapın ve Ward kullanmayı öğrenin. Unutmayın, en azından oyunun size verdiği Trinket (Ziynet) eşyalarını kullanın. Dragon (Ejderha) ve Baron’u boş bırakmayın. Karşı takımın ormandan çıkış noktalarını gözetim altında tutarsanız onların hareketlerini gözlemlemiş olursunuz.

Bonus Kilit Nokta: Oyun Değiştirebilen Şampiyonlar

Aslında bu kısmı dahil etmek istemiyorduk fakat birkaç ipucu iyi olur diye düşünüyoruz. Bir oyuncu sürekli “Bronz liginden kurtulmak için hangi şampiyonu seçmeliyim?” sorusunu sorabilir. Bunun aslında net bir cevabı olmasa bile gerçekten oyunun kaderini değiştirebilecek belli başlı şampiyonlar vardır. Bunları öğrendikten sonra Bronz liginden kurtulmak sizin için çok daha kolay olabilir.

  • Üst Koridor: Renekton, Nasus
  • Orta Koridor: Ziggs, Lulu, Yasuo
  • Jungle (Orman): Kha’Zix, Pantheon
  • ADC (SGT): Sivir, Lucian
  • Support (Destek): Thresh, Leona, Morgana

Bu şampiyonlar dönemsel olarak değişiklik gösterebilirler. Olabildiğince sık güncellemeye çalışacağız ancak meta değişmediği sürece veya çok fazla nerf almadıkları sürece bu şampiyonların oyuna etkisi değişmeyecektir.

Bronz liginden kurtulmak için yapmanız gereken daha doğrusu göz önünde bulundurmanız gerekenler bunlar. Başarılı olmak istiyorsanız bunları mutlaka değerlendirmelisiniz. Eğer eklemek istediğiniz bir şey varsa, bir maddenin gereksiz veya yanlış olduğunu düşünüyorsanız veya bununla ilgili sormak istediğiniz bir şeyler varsa yazıya yorum göndermeniz yeterlidir.

Bu sayfa hakkındaki yorumlar:
Yorumu gönderen: Burak( ), 03.10.2014, 11:15 (UTC):
Allah sizden razı olsun hepsini tek tek okudum inşallah işime yarar