Ahri Hakında Temel Taktikler

Ahri hakkında temel taktikler rehberiyle oyuncuların Ahri oynarken ve Ahri’ye karşı oynarken daima aklında bulundurması gereken taktiklere değindik.

Ahri Hakkında Temel Taktikler

Ahri Hakkında Temel Taktikler

Ahri geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen turnuvalara damga vurmuş daha sonra ise yavaş yavaş unutulan şampiyonlardan birisiydi. Ahri’nin hasar potansiyeli rakibe ne kadar yakın olduğu ile ilgilidir. Ahri hakkında temel taktikler rehberimiz ile Ahri oynayan oyunculara yardımcı olmaya çalışırken aynı zamanda Ahri’ye karşı oynayan oyunculara yardımcı olmayı istedik.

Ahri Oynarken

  • Ahri’nin pasif yeteneği Ahri’ye yüksek miktarda sürdürülebilirlik ve hayatta kalma potansiyeli sağlamaktadır ancak bu yetenek Mana havuzu ile kısıtlanmaktadır. Pasif yeteneğin harekete geçirilebilmesi diğer yeteneklerin kullanımına bağlıdır.
  • Ahri’nin pasif yeteneğinden en iyi şekilde yararlanabilmek için Q yeteneği kullanılmalıdır. Bu yetenek ne kadar fazla hedefe isabet ederse geri kazandırdığı sağlık miktarı o kadar fazla olur.
  • Ahri’nin pasif yeteneğinin pek bilinmeyen bir kullanımı vardır. Bu yetenek sayesinde çalılıklarda veya görüş alanınız dışında kalan bir yerde birinin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Q yeteneğinizi çalılıklara veya görüş alanınızda kalan bir yere doğru fırlattığınız zaman eğer bir hedefe isabet ederse pasif yeteneği dolum kazanır. Bu sayede kullandığınız noktada rakip şampiyon olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Ahri’nin Q yeteneği bir çeşit bumerang gibidir. Bu yeteneği kullandıktan sonra hareket ederseniz kürenin dönüş yönünü değiştirebilirsiniz. Takım savaşlarında R yeteneğinizi kullanarak küreden fazlasıyla yararlanabilirsiniz ancak sadece bu amaç için R yeteneğinizi harcamamalısınız.
  • Q yeteneğinin hasar miktarına göz atıldığı zaman hasar miktarı düşükmüş gibi gözükebilir ancak bu hasarın yarısı gerçek hasar şeklindedir. Rakibin Büyü Direnci niteliğini es geçmektedir. Q yeteneği rakip doğrudan size doğru geldiğinde veya sizden kaçtığında kullanıldığında etkilidir.
  • Q yeteneğindeki küreyi yönlendirme konusunda alışkınsanız tek bir kullanımda bir minyon dalgasında yer alan minyon birimlerinin tümünü öldürebilirsiniz.
  • Ahri’nin yeteneklerinin seviyesi yükseltilirken Q ve W yeteneğine öncelik tanınmalı, E yeteneği es geçilmelidir. Bu iki yetenek Ahri’nin temel hasar kaynağıdır ve E yeteneğinin başlangıçtaki etki süresi düşüktür.
  • Ahri’nin R yeteneğini kullandıktan sonra Q, E ve W yeteneklerini havadayken kullanabilirsiniz. Ahri ileri doğru atılımını tamamladığı zaman yetenekleri kullanacaktır.
  • Ahri’nin E yeteneği bire bir mücadelelerde en kullanışlı ve en becerikli yeteneğidir. Bu yeteneği bir çeşit sersemletme etkisi olarak düşünebilirsiniz ancak rakibi olduğu yere çakılı bırakmak yerine yavaşça güvenli bölgesinden dışarı çıkartır. Yeteneğin isabet ettirilmesi ise zordur ve pratik gerektirmektedir.
  • Mücadele girişiminizi E yeteneğiniz ile gerçekleştirmek hasar potansiyelinizi maksimum seviyeye çıkartır çünkü rakip Q yeteneğinizi atlatamaz ve W yeteneğinden gelen hasarın tamamından etkilenir.
  • Takım savaşları sırasında E yeteneğinizi rakibi birbirinden ayırmak için kullanabilirsiniz. Oyunun gidişatına göre en güçlü olan şampiyonu takımından ayrı tuttuğunuz zaman önemli derecede avantaj elde etmiş olursunuz.
  • E yeteneğiniz sizi takip eden rakibe isabet ettiği zaman onları yavaşlatır. Ahri’nin en önemli özelliklerden birisi onu takip eden rakipleri en ağır şekilde cezalandırmasıdır. E yeteneğiniz isabet ettirdiğiniz zaman Q+W kombinasyonu ile olabildiğince fazla hasar verebilir ve gerektiği zaman R yeteneğiniz ile oradan uzaklaşabilirsiniz. Bu taktiği sizden kaçmaya çalışan rakiplerinize karşı da kullanabilirsiniz.
  • Baskın yeme konusunda şüpheleriniz varsa hedeflediğiniz bölgeye doğru E yeteneğinizi kullanarak kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Ölmek yerine Mana harcamak daima çok daha iyi bir karar olacaktır.
  • E yeteneğinizi bir rakibe isabet ettirdiğiniz zaman çalılıklara doğru girdiğiniz zaman hedefin ve yeteneğin size doğru hareketlenmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Yavaşlatma etkisi ise her türlü koşulda hedefe uygulanacaktır.
  • E yeteneğinin fırlatma hızı oldukça düşüktür bu yüzden rakibe ne kadar yakın olursanız yeteneği isabet ettirme olasılığınız bir o kadar yüksek olur. Aksi taktirde rakip bu yetenekten kaçınmayı başaracaktır. R yeteneğinizi kullanarak rakibe yakınlaşabilir ardından E+Q+W kombinasyonunu kullanarak yoğun miktarda hasar verebilir ve hatta rakibi öldürüp R yeteneğiniz ile tekrardan kaçabilirsiniz. Bu taktiği gerçekleştirebilmek için yeteneklerin kullanım zamanını kontrol edebilmeniz gerekmektedir.
  • Takım savaşları sırasında R yeteneğinizin tüm dolumlarını bir anda harcamak en kötü seçimlerin başında gelmektedir. R yeteneğinin dolumlarını diğer yeteneklerin isabet edebilmesini kolaylaştırmak adına pozisyon almak için ve elbette gerekli koşullarda kaçmak için kullanmalısınız.
  • R yeteneğiniz kule altına girme konusunda size iyi bir avantaj sağlamaktadır ancak unutmayın Ahri oyun başlangıcında zayıf bir şampiyondur. 2-3 kule vuruşu neticesinde ölebileceğinizi unutmayın. Eğer kule altına girme konusunda ısrarcıysanız R yeteneğiniz son 2 dolumunu mutlaka kaçmak için kullanmanız gerekir.
  • R yeteneği sadece saldırı odaklı bir yetenek değildir. Bu yeteneği gerektiği zaman tereddüt etmen kaçmak için kullanabilirsiniz.
  • R yeteneğinin 3 dolumdan oluştuğunun ve bu sayede pasif yeteneğinizin dolumlarını kolay bir biçimde doldurabileceğinizi unutmayın.

Popstar Ahri

Ahri’ye Karşı Oynarken

  • Ahri’nin tüm yetenekleri bir çeşit beceri atışı şeklinde olduğundan (W hariç) bu yeteneklerden kaçınma şansınız vardır. Q ve E yetenekleri düz bir doğrultuda size doğru gönderilir ve fırlatma hızları düşüktür. W ve R yeteneği ise yakında olan 3 hedefe isabet eder ve kısa mesafelerde şampiyonlar önceliklidir. Minyon birimlerinin, tankların veya takımın arkasında durarak bu yeteneklerden gelecek hasarları atlatabilirsiniz.
  • Eğer gerçekten mantıklı bir nedene sahip değilseniz asla Ahri’yi takip etmeyin. Eğer takip ederseniz W yeteneğin tüm dolumları size isabet eder, sağlığınız azalır, E yeteneği ile kaçmanızı engeller ve sonucunda sizi öldürür. Ahri’nin Mana miktarı düşük olduğunda saldırılara karşı savunmasız kalır. Ahri’yi takip etme konusunda ısrarcıysanız E yeteneğinin bekleme süresinde olduğundan emin olun.
  • Q yeteneğinin gerçek hasar verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Büyü Direnci yerine bir miktar Sağlık alarak gerçek hasara karşı hayatta kalma şansınızı arttırabilirsiniz. Ahri’nin Q yeteneği sadece geri dönüş sırasında gerçek hasar vermektedir. Bu yüzden Ahri bu yeteneği kullandığı zaman kürenin geri dönüş yolundan uzaklaşmaya çalışın.
  • Koridor aşamasında Ahri’nin sizi yakalamasını istemiyorsanız dost minyon birimlerinden uzaklaşmayın. Etrafta minyon birimleri varken Ahri’nin E yeteneğini tutturması oldukça zordur.
  • Aynı şekilde Ahri W yeteneğini kullandığı zaman oradan uzaklaşın ve onu minyon birimleriyle baş başa bırakmaya çalışın.
  • Ahri’nin R yeteneği bekleme süresinde olduğu zaman tüm saldırılara daima açık olacaktır. Eğer bu yeteneğin bekleme süresinde olduğunu düşünüyorsanız ona karşı hamle yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Ahri beslendiği zaman durdurulamaz. Oyunun orta safhasında en güçlü şampiyonlardan birisidir ve oyun sonunda bu gücü korur. Onun beslenmesine engel olmalısınız ve skor almasına katkı sağlamaktan kaçınmalısınız.
  • Ahri’nin hareketlilik kabiliyeti oldukça yüksektir. Hareketlilik kabiliyeti düşük şampiyonlarla ona karşı oynamak son derece güç olabilir. Ryze ve Veigar bu konuda istisnadır çünkü her ikisinin de Ahri’yi durdurabilecek son derece etkili yetenekleri vardır.