Caitlyn Hakkında Temel Taktikler

Caitlyn hakkında temel taktikler rehberiyle oyuncuların Caitlyn oynarken ve Caitlyn’e karşı oynarken daima aklında bulundurması gereken taktiklere değindik.

Caitlyn Hakkında Temel Taktikler

Caitlyn Hakkında Temel Taktikler

Caitlyn en çok tercih edilen Nişancı şampiyonlar arasında yer almaktadır. Kimi zaman orta koridorda seçilebilir ancak bu nadir görülen bir durumdur. Caitlyn hakkında temel taktikler yazımız ile Caitlyn oynayan oyunculara yardımcı olmaya çalışırken aynı zamanda Caitlyn’e karşı oynayan oyunculara yardımcı olmayı istedik.

Caitlyn Oynarken

  • Koridor aşamasında rakiplerinize sürekli rahatsızlık vermek için pasif yeteneğinizden yararlanır.
  • Caitlyn orta koridorda nadiren gözükse bile orta koridor onun verimliliğini düşürmektedir. Pasif yeteneğinden yararlanabilmek için Caitlyn alt ve üst koridorda yer alan çalılıklardan faydalanabilir.
  • Caitlyn’in Q yeteneği ile rakipleri rahatsız etmemelisiniz. Bu hızlı bir şekilde Mana kaynağınızın tükenmesine neden olur ve belli bir süre saldırı animasyonuna sahip olduğu için saldırınız atlatılabilir.
  • Rakiplerinizi rahatsız etmek için W yeteneğinizi kullanabilirsiniz. Bu yetenek sayesinde rakipleriniz tuzağa düştüğü zaman onları birkaç saniyeliğine hareketsiz yakalayabilirsiniz. W yeteneği ile yerleştirdiğiniz tuzaklar aynı zamanda rakibin hareket alanını kısıtlamaktadır. Bunu yapmak için arka arkaya şerit halinde aralarında boşluk kalacak şekilde 3 adet tuzak yerleştirebilirsiniz.
  • Caitlyn’in Q yeteneği ile rakipleri rahatsız etme konusunda ısrarcıysanız çalılıklardan yararlanarak yeteneğini kullanıp kullanmadığınızı rakipten gizleyebilirsiniz. Ancak akıllı oyuncular çalılıklara Totem koyarak bunu engelleyebilmektedir.
  • Q yeteneği aynı zamanda size koridoru hızlı bir biçimde ittirme fırsatı ve rakibe baskı uygulama fırsatı sunar.
  • Koridor aşamasında W yeteneğinizden gelen tuzakları çalılıklara yerleştirerek rakibin buraları sık sık kullanmasını engelleyebilirsiniz. Unutmayın, W yeteneğinden gelen tuzakları rakibin bıraktığı Totem üzerine koyarsanız ve rakip bu tuzağa basarsa Totem birkaç saniyeliğine açığa çıkar.
  • W yeteneği ile başlamak Caitlyn’e daima daha fazla avantaj sağlamaktadır. Q yeteneği kolayca atlatılabilir olduğundan dolayı istenilen hasarı veremeyebilir ancak W yeteneği ile rakibi kıstırabilir ve belirli miktarda hasar verebilirsiniz.
  • Karşı takımda Lee Sin gibi karşı takımın ormanına sürekli girmeyi seven bir şampiyon varsa W yeteneğiniz ile kendi orman bölgenize tuzaklara bırakıp kendi takımınızda bulunan Ormancı oyuncuya destek olabilirsiniz.
  • W yeteneği bazı durumlarda kaçmak için kullanılabilir. Buna ihtiyaç duyarsanız tuzağı rakibin tam önüne bırakın ve arkanıza bakmadan kaçın. Rakip birkaç saniye hareketsiz kalacağı için kaçma girişiminizin başarı şansını arttırmış olursunuz.
  • Oyuncular genelde Sivir’e karşı oynarken W yeteneğinin etkisiz olduğunu düşünmektedir çünkü Sivir kalkanı ile bu tuzakları etkisiz kılabilir. Ancak bu tip durumlarda diğer yeteneklere karşı savunmasız kalmaktadır. Eğer Sivir kalkanını hazır bulunduruyorsa Ultimate yeteneğinizi kullanmadan önce W yeteneğinizi kullanıp onun kalkanı kullanmaya mecbur bırakabilirsiniz. Böylece Ultimate yeteneğiniz için hazır bir hedef oluşturmuş olursunuz.
  • W yeteneğiniz ile Pantheon veya Twisted Fate gibi şampiyonları kolayca etkisiz kılabilirsiniz. Bu şampiyonlar Ultimate yeteneklerini kullandıkları zaman belirledikleri alana inmeye çalışırlar ve buraya bırakacağınız bir tuzak onları hareketsiz bırakacaktır, size de kaçma imkanı sunacaktır. Bu taktiği ayrıca Aatrox ve Zac gibi şampiyonlara, Koruyucu Melek gibi eşyalara karşı kullanabilirsiniz.
  • Rakibi kovalarken E yeteneğiniz ile onlara yaklaşabileceğinizi unutmayın. Aynı zamanda rakipten kaçarken bu yeteneğinizi kullanarak aradaki mesafeyi açabilirsiniz. Bu yeteneği kullandığınız zaman yere indiğinizde hareketsiz kalırsınız. Yere indikten sonra hareket etmeyi ihmal etmeyin. Bu yetenek ile duvarlardan, ormandaki ağaçlardan vb. yerlerden geçebilirsiniz.
  • E yeteneğinin uzun bekleme süresi ve çok fazla Mana kullanım miktarı vardır. Bu yeteneği kullanırken seçici olmalısınız.
  • Caitlyn’de bilinen en önemli yetenek kombinasyonlarından birisi Q ve E yeteneğinin bir anda kullanılmasıyla oluşturulmaktadır. E yeteneğini kullanmadan önce Q yeteneğini kullanırsanız, rakibi yavaşlatmış olursunuz ve kaçış ihtimalinizi arttırırsınız. Q yeteneği E yeteneğini kullandığınız yerden fırlatılır. Bu yüzden rakip büyük ihtimalle yavaşlamış olur.
  • Rakip toplu halde bulunduğu zaman R yeteneğinizi dikkatlice kullanmalısınız çünkü bu yetenek başka bir rakip şampiyon tarafından engellenebilir. Bu nedenle yeteneği kullanırken rakibin pozisyonunu gözetmeniz gerekmektedir.
  • Rakip düşük sağlığa sahip bir biçimde kaçmaya çalışıyorsa onun işini R yeteneğiniz ile bitirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken öncelikle kendinize nişan alacak bir yer bulmalısınız çünkü bu yeteneği kullanırken sersemletme gibi etkilere maruz kalırsanız yeteneğiniz boşa gitmiş olur.
  • R yeteneğinizi kullanmak istediğiniz rakibi ekranda görüyor olmanız gerekmektedir. Twisted Fate’in Ultimate yeteneği gibi yetenekler ile rakibi görüş alanınız içerisine alabilirsiniz.
  • W yeteneğiniz ile tuzakları akıllıca yerleştirirseniz rakibin bunlara yakalanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece R yeteneğiniz ile rakibin işini bitirebilir veya size doğru gelen bir rakibi geri püskürtebilirsiniz.

caitlyn sheriff

Caitlyn’e Karşı Oynarken

  • Diğer birçok Nişancı şampiyonun aksine Caitlyn’in oyunun erken safhasında saldırı gücü oldukça yüksektir. Yüksek saldırı mesafesi ve pasif yeteneği birleştiği zaman birçok rakibi koridor dışına itebilir ve Seviye 6 olduktan sonra bu rakibin işini R yeteneği ile bitirebilir.
  • Caitlyn koridor mücadelesi kazanırken rakip Nişancı şampiyonun minyon öldürmesini engellemeye çalışır. Bu yüzden Caitlyn’in alanını daraltabilecek şampiyonlar ona karşı oldukça etkilidir. Alistar ve Janna gibi şampiyonlar seçilebilecek etkili Destek şampiyonlarıdır.
  • Caitlyn oyunun erken safhasında güçlü olsa bile oyun sonuna doğru gücünü yitirmeye başlamaktadır. Bunun bilincinde olarak oyunun yavaş ilerlemesini sağlamaya çalışabilirsiniz.
  • Oyunun erken safhasında Caitlyn’in koyduğu tuzaklara yakalanmamaya özen gösterin. Böylece onun etkili tuzak + Q kombinasyonuna maruz kalmamış olursunuz.
  • Caitlyn’in R yeteneğini engellemesini sağlayabilecek Destek şampiyonları onun kolay bir biçimde skor elde etmesini engelleyebilirler. Alistar, Kayle, Soraka, Lulu gibi şampiyonlar bunlara ideal örneklerdir. Bunların içerisinde en etkisi Kayle’dır. Ultimate yeteneği sayesinde Caitlyn’in Ultimate yeteneğinden gelen hasarı anında engelleyebilmektedir.