ADC Koridor Rehberi

İyi bir ADC (SGT) oyuncusu olmak istiyorsanız bilmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. ADC koridor rehberi bu önemli noktaları size sunmaktadır.
ADC Koridor Rehberi

ADC Koridor Rehberi

ADC oyunda saniye başına hasar değeri (DPS) en yüksek olan roldür. Bu yüzden takım savaşlarında hayatta tutulmaya çalışır ve takımın hasar yükünün büyük bir bölümünü üstlenir. Bu rolde iyi olmak isteyen kişilerin mutlaka bilmesi ve pratik yaparak öğrenebilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

ADC olarak oynamak istiyorsanız ilk olarak CS elde etmeyi bilmeli ve oyun başına elde edeceğiniz CS miktarını daima maksimum düzeyde tutmaya çalışmalısınız. CS konusunda size yardımcı olabilecek ve çeşitli pratikler içeren rehberimize buradan göz atabilirsiniz.

ADC, alt koridorda Support (Destek) rolüyle birlikte oynar. ADC, CS miktarını maksimum düzeyde tutmaya çalışır; Support ise ADC’yi destekler ve onu korur. Olası girişimlerde hamleyi başlatan taraf daima Support’tur. ADC bu girişimi takip eder ve hamleyi skoru dönüştürmeye çalışır.

Alt koridorda oyunun yapısı gereği birbirinden bağımsız 3 tür ekip kombinasyonu bulunur. Bu kombinasyonların her biri diğerinden güçlüdür ve dolayısıyla içlerinden dengeyi bozacak “en iyi” şeklinde bir kombinasyon çıkmaz.

Poke (Dürtme) Odaklı Kombinasyon

Bu kombinasyonun amacı rakibi olabildiğince rahatsız etmeye yöneliktir. Bu kombinasyonda ADC rolüne en uygun şampiyonlar Caitlyn, Varus, Ezreal gibi şampiyonlardır. Genellikle yüksek CS almaktan ziyade rakibe baskı uygulayıp onun CS almasını engellemeye ve hızlı bir biçimde koridordaki kuleleri almaya yönelik oyun sergilerler. Bu yüzden oyun uzadıkça oyundaki etkileri azalmaya başlar ve bu azalış ideal bir seviyede sonlanır.

Bu kombinasyon çok fonksiyonlu kombinasyona karşı etkilidir ancak Sustain kombinasyonuna karşı zayıftır.

Sustain (Sürdürme) Odaklı Kombinasyon

Bu kombinasyon koridor aşamasını sürdürülebilir bir hale dönüştürürler. Canları azalsa bile uygun kombinasyon sayesinde bunu yeniden yukarı çekebilirler. Bu yüzden koridor aşamasında dayanıklı olmaya ve koridor aşamasını sürdürülebilir kılmaya uğraşırlar. Asıl güçlerini oyun uzadıkça kazanırlar. Vayne bu kombinasyonun önemli bir parçasıdır.

Bu kombinasyon Poke kombinasyonuna karşı etkilidir ancak çok fonksiyonlu kombinasyona karşı zayıftır.

Çok Fonksiyonlu Kombinasyon

Bu kombinasyonda yer alan şampiyonlar genelde yer türlü kabiliyete sahip olan şampiyonlardır. Güçleri her kabiliyet bazında normal seviyenin biraz altındadır. Bu yüzden herhangi bir nitelikte çok iyi olamazlar ancak herhangi birinde de kötü değildirler. Draven ve Corki bu şampiyonlara verilebilecek en ideal örneklerdir.

Bu kombinasyon Sustain kombinasyonuna karşı etkilidir ancak Poke kombinasyonuna karşı zayıftır.

Bu üç kombinasyon şeklini akılda tutarak özellikle Ranked oyunlarda rakiplerinize karşı bir strateji geliştirebilirsiniz. Bunu karşı seçim (counter pick) olarak görmemelisiniz. Çünkü bu bir kombinasyon modelidir, tek başına bir ADC’den oluşmaz; Support şampiyonu da işin içindedir.

leona defender

ADC – Support: ADC Tek Hareket Edemez

ADC olarak oynuyorsanız zaten bunu artık alışkanlık haline getirmiş olmalısınız. Haritanın herhangi bir yerinde tek başına, takımınızın destek alanından uzak bir durumda dolaşamazsınız. Koridor aşamasında bunu yansıması Support oyuncusudur. Yanınızda Support oyuncusu yoksa tek başınıza hareket etmek yapılabilecek en büyük hatadır.

%90 oranında çok iyi oynayan bir ADC oyuncusuysanız ve yanınızda %40 oranında iyi olan bir Support varsa, her şeyi yapabileceğinizi düşünmeyin. %60 oranında iyi oynayan ADC ve Support ikilisinden oluşan rakip sizi koridor aşamasında saf dışı bırakabilir. Bunun nedeni ADC oyuncusunun hamleyi başlatan taraf olmamasıdır. Ne yaptığını bilen bir Support oyuncusu koridorun gidişatını her zaman değiştirebilir.

Koridor aşamasında eğer Support oynayan takım arkadaşınız hazırlıksız yakalanmış veya uygun pozisyon alamamışsa karşı takımı geri püskürtebilme şansınız vardır. Karşı takımdaki ADC ve Support, sizin takımdaki Support’u öldürmeye odaklanacağı için elinizde bulunan hasar potansiyelini karşı tarafın ADC oyuncusuna yöneltmeniz halinde onları geri püskürtebilir, hatta skor verecek durumdayken skor bile alabilirsiniz. Buradaki önemli husus ise alacağınız pozisyondur. Eğer tüm kaçış yollarınızı kapatacak nitelikte bir hamle yaparsanız karşı takım Support oyuncusunu bırakıp size yönelebilir ve bu durumda pozisyon avantajınız olmadığı için skor veren taraf siz olursunuz. Zamanlamayı ve konumu iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Minion (Minyon) Kontrolü

ADC oyuncusunun koridor aşamasında temel görevi Minion kontrolüdür. Gelen Minion dalgalarını bir şekilde kontrol altında tutmak sizin görevinizdir. Support oyuncusu bu kontrolü gerçekleştiremez çünkü onun görevi sizi korumak ve olası skor hamlelerini başlatmaktır. Bu yüzden Minion kontrolünü sağlamak size kalır.

Minion kontrolünü sağlamanın an basit yolu karşı tarafın yaptığını yapmaktır. Başka bir şekilde söylemek gerekirse karşı ADC oyuncusunun yaptığı hamleleri kopyalamak işinizi kolaylaştırabilir.

  • Karşı taraf sizinle hasar takası yapmak istiyorsa ona karşılık verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken durum karşı tarafın şampiyon seçimidir. Karşınızda Draven varsa onunla hasar takası yapmak istemezsiniz. Çünkü bu takastan zararlı çıkan taraf siz olursunuz.
  • Karşı taraf koridoru ittirmeye çalışıyorsa aynı şekilde karşılık verin ve koridorun aynı noktada kalmasını sağlayın. Bunu herhangi bir koşul altında çok rahat yapabilirsiniz.

Koridorun aynı noktada kalması yani dondurulması rakip tarafından istenmeyen bir durum olacaktır. Bunu etkili bir biçimde yapmak istiyorsanız kendinizi kulenin önüne konuşlandırın ve Minion birimlerini kulenin görüş açısından uzak tutun. Böylece karşı taraf biraz daha pasif oynamak zorunda kalır ve muhtemelen Jungler oyuncusundan destek istenir. Bu durumda çalılıklara Ward (Totem) atarak kendinizi kollama şansına sahip olursunuz.

Kombinasyon Modeline Göre Strateji

Yukarıda söylemiş olduğumuz kombinasyon modellerini göz önünde bulundurarak oyun stratejinizi pratiğe dönüştürmelisiniz. Bunu çok daha net bir biçimde açıklayalım.

  • Poke kombinasyonuna ait bir şampiyon ile oynuyorsanız koridoru ittirmeli ve rakibi kulenin altında hapsetmeye çalışmalısınız. Böylece onun CS almasını engelleyebilir ve hızlı bir şekilde kuleyi alıp, Dragon için kendinize avantaj sağlamış olursunuz.
  • Sustain kombinasyonu için uygun olan durum tamamen CS almaya odaklanmaktır. Amacınız oyunu uzatmak ve rakamsal değerlerle rakiplerinize karşı üstünlük sağlamaktır. Bu yüzden koridor aşamasında olabildiğince CS almaya odaklanmalı ve koridorda daha fazla kalmaya çalışmalısınız.
  • Çok fonksiyonlu bir kombinasyona ait bir şampiyon ile oynuyorsanız koridoru dondurmalı ve koridoru yavaş bir biçimde ittirmeye çalışmalısınız. Koridoru dondurmak için Minion kontrolü kısmına bakabilirsiniz.

Bir ADC olarak koridor aşamasında göz önünde bulundurmanız gereken noktaları bu şekilde açıklamak yeterli olacaktır. Bunlar dışında kalan çalılıkların kontrolü, harita kontrolü, skor hamlelerine karşılık verme veya başlatma, koruma gibi hususlar Support oyuncularının işidir.

Eklemek istediğiniz veya yanlış olduğunu düşündüğünüz yerler varsa yazımıza mesaj atarak bunu bize ulaştırmanız yeterlidir.