Last Hit

League of Legends’ta başarılı olmak isteyen bir oyuncunun ihtiyaç duyduğu en önemli unsurlardan birisi Last Hit (Son Vuruş) becerisidir.

Bu yazı WGameHits.tr.gg olarak size sunacağımız ilk rehber yazıcı olacak. Rehber yazıları hazırlamak zordur. Zor olmasının sebebi yazıyı hazırlayacağınız kitledeki kişilerin bilgi çerçevesinin değişiklik göstermesidir. Önemli bir ipucu içeren bir cümleyi ne kadar basit olursa olsun farklı kişilerin anlayamama durumu söz konusu olabilir. Bu rehber hazırlamayı oldukça zorlaştıran bir durumdur. Diğer bir konu ise elbette sunucu ve ona ait olan terimler. Herhangi bir tarafa sırt çevirmeden gerektiği şekilde rehberi hazırlamaya çalıştık ama temel olarak global sunucuların dili olan İngilizce’yi tercih ettik. Bu konuda tepki gösterebilir veya eleştirebilirsiniz. Bunun doğal olduğunu biliyoruz, bunu azaltmak için bir terimin ilk kez kullanılması durumunda parantez içerisinde Türkçe ifadesine de yer vermeyi uygun gördük.

Last Hit Arctic Ops Varus

Last Hit Neden Önemlidir?

Last Hit (Son Vuruş) kavramı oyunda para kazanmanızı ve eşya almanızı sağlayacak Minion (minyon) veya Monster (canavar) birimlerinin öldürülmesinden ortaya çıkmıştır. Oyun içerisinde para kazanmak istiyorsanız koridorlarda yer alan minion birimlerine veya Jungle (Orman) adı verilen bölgedeki kamplarda yer alan Monster birimlerine öldürücü vuruşu yapmanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek her zaman kolay olmamaktadır. Özellikle koridor safhasında hem rakip oyuncu(lar)dan gelen baskı, hem de rakip Minion birimlerinin sizin Minion birimlerinize sürekli saldırması işinizi zorlaştıracaktır. Tüm bu zorlukların üstesinden gelebilmek biraz pratik gerektirmektedir ancak bununla birlikte işin püf noktalarını bilmek durumundasınız.

Last Hit – Önemli İpuçları

Last Hit yapmayı öğrenmek istiyorsanız aşağıda yer alan ipuçları işinizi kolaylaştıracaktır. Biz burada istediğimiz kadar püf noktası sunalım eğer siz bunları yapmaya yatkın değilseniz maalesef dilediğiniz sonuçları elde edemezsiniz. Bu yüzden bir denemeyle bu işe yaramıyor demek yerine birkaç kez denemekten çekinmemelisiniz. Bu oyunda size başarı getiren şey yeteneğinizdir.

  1. Doğru Zamanlama – Last Hit yapmak kağıt üzerinde basit bir işlem gibi gözükmektedir ancak pratikte işler değişir. İhtiyacınız olan şey doğru zamanlamayı bilmek ve A butonuna veya mouse sağ tuşuna basmaktır. Gecikirseniz kaçırırsınız, önce saldırırsanız hedefi kendi Minion birimlerinize veya kulenize hediye edersiniz. Sonuçta gelecek Gold (Altın) miktarından mahrum olursunuz.
  2. Attack Speed (Saldırı Hızı) Kontrolü – Attack Speed miktarınız Last Hit konusunda oldukça önemlidir. Gereğinden fazla hızlı saldırdığınızda Last Hit fırsatını kaçırabilirsiniz, bazı durumlarda ise sizin Minion birimleriniz bir kez vurana kadar siz iki kez vurabilirsiniz. Kısacası koridoru kontrol etmek istiyorsanız Attack Speed miktarınızı da kontrol etmelisiniz.
  3. Damage (Hasar) Kontrolü – Bazı şampiyonların başlangıç Attack Damage miktarı diğer şampiyonlardan daha azdır veya daha fazladır. Ne kadar hasar veriyor olduğunuzu bilmek Last Hit açısından son derece önemlidir. Özellikle koridor kontrolü konusunda ve kule dibinde kaldığınız durumlarda buna dikkat etmek zorundasınız.
  4. Minion vs Minion – Her zaman karşılaşacağınız koşul. Sizin Minion biriminiz, karşı Minion birimine saldırır. Önemli olan hangisinin hangisine saldırdığı değil, hangi rakip Minion biriminin daha önce öleceğidir. Bunu takip etmelisiniz ve bunu yaparken rakibin uygulayacağı baskıya karşı dikkatli olmalısınız.
  5. Saldırı Animasyonu – Bazı şampiyonların ve/veya skinlerin (kostümlerin) saldırı animasyonları size diğerlerinden hızlı veya yavaş gelebilir. Bu yüzden sürekli şampiyon değiştirerek oynuyorsanız bu konuda sıkıntı yaşarsınız. Saldırı animasyonu süresini daima bilmelisiniz ve bunun farkında olarak Last Hit yapmaya çalışmalısınız.
  6. Yetenekler - Last Hit yapmak için sürekli yeteneklerinizi kullanmamalısınız. Yeteneklerinizi Last Hit için kullanmanız rakiplere hamle fırsatı sunacaktır. İstisnaların kaideyi bozmayacağını unutmayın. Shen, Akali, Nasus, Veigar gibi şampiyonlarda Q yeteneğini Last Hit yapmak için kullanabilirsiniz ancak diğerlerinde daima aynı fırsata sahip olmazsınız.
  7. Kule Altında Last Hit, Melee Minion – Kule altına sıkıştığınız durumda Last Hit yapmak istiyorsanız Melee Minion birimlerinin 3 kule vuruşuyla öldüğünü bilmelisiniz. Kuleniz sağlığı tam olan bir Melee Minion birimine iki kez vurduğunda son vuruşu gerçekleştirme şansına sahip olursunuz.
  8. Kule Altında Last Hit, Ranged Minion – Kule altına sıkıştığınız durumda Last Hit yapmak istiyorsanız Ranged Minion birimlerinin 2 kule vuruşuyla öldüğünü bilmelisiniz. Kuleniz sağlığı tam olan bir Ranged Minion birimine bir kez vurduğu zaman muazzam bir hasar verir, bununla birlikte sizi normal saldırınız başlangıç koşullarında o birimi öldürmekte yetersiz kalabilir. Bu tip durumlarda Ranged Minion birimine bir kez saldırmalı daha sonra kulenin ona vurmasını bekleyerek, ardından son vuruşu yapmalısınız.
  9. Bir Şampiyon – Bu geleneksel bir kuraldır ve kime sorarsanız size aynı şeyi söyleyeceğinden emin olabilirsiniz. Oynayacağınız şampiyonu baştan belirlemeli ve bu Last Hit konusunda iyi olmak istiyorsanız sürekli bu şampiyon ile oynamalısınız. Kendinizi her şampiyonda oynayacak derecede kabiliyetli görüyorsanız elbette buna saygı duyarız ancak bu işi öğrenmek istiyorsanız bir veya maksimum 2-3 şampiyona bağlı kalmalısınız.
  10. Pratik – Bu beceri hemen kazanılabilecek bir beceri değildir. Sürekli pratik yapmalısınız, sürekli kendinizi geliştirmelisiniz. Oyunda birbirinden farklı şampiyonlar olduğu için her zaman farklı bir koşul ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.

Last Hit – Bunları Unutmayın

  • Standart Kural –  Bu kural her Minion birimine sürekli saldırmamaktır. Amacınız Minion birimlerinde son vuruşu gerçekleştirerek olabildiğince Gold (Altın) kazanmak ve kendinizi güçlü hale getirmektir.
  • Koridor Dondurma (Lane Freeze) – Koridoru dondurmaya çalışın. Eğer bunu yaparsanız karşı takımın Jungler (Ormancı) oyuncusu size Gank (Baskın) atmak için daha riskli yollar seçmek zorunda kalacaktır. Uygun bir biçimde koridoru dondurmayı başarırsanız arkanızdan gelecek olan rakip Jungler mutlaka sizin bir sonraki Minion dalgası ile karşılaşacağından büyük sıkıntı yaşayacaktır. Elbette bundan çıkarılacak anlam “Kesinlikle sağlam pozisyondasınız! Ölmezsiniz!” değil “Biraz daha güvendesiniz.” olmalıdır.
  • 10 Dakikadan Önce Kule Almayın – Takım stratejisi değilse, Solo Queue (Tekli Sıra) oyunuysa veya standart bir normal oyunsa asla 10 dakika olmadan rakibin ilk kulesini almamalısınız. Eğer bunu yaparsanız karşıdaki rakip oyuncu koridoru dondurur, sizden daha fazla EXP (Tecrübe Puanı) alır ve kuleyi aldığınızda avantajı ele geçirdiğinizi düşünürken dezavantajlı duruma düşersiniz.

Last Hit – Pratik Aşaması

Last Hit konusunda yetkin olmak istiyorsanız öncelikle alıştırma yapmalısınız. Alıştırma yapmak için bir Custom Game (Özel Oyun) oluşturun. Oyuna herhangi bir bot eklemeyin ve oyunu başlatın. Dilediğiniz şampiyonu alabilirsiniz. Burada önemli olan ise iyi oynamak istediğiniz şampiyonu seçiyor olmanızdır. Çünkü her şampiyonun başlangıçtaki Attack Damage (Saldırı Gücü) miktarı aynı değildir ve bu durum Last Hit yaparken alacağınız pozisyonu ve zamanlamanızı etkileyecektir.

Alıştırma Seviyesi: Başlangıç Düzeyi
Alıştırma Süresi: 10 Dakika
Hedef: 10 Dakikada Maksimum CS (Creep Score) Elde Edebilmek
Maksimum CS: 114 (Minion birimlerinin bulunduğunuz yere geliş süresi hesaplanmamıştır)

  1. Rune (Rün), Mastery (Kabiliyet) hepsi ayarlı olacak şekilde oyuna girin ve standart başlangıç eşyalarınızla oyuna başlayın. Sizi rahatsız edecek herhangi bir rakip olmayacaktır. Bu yüzden maksimum düzeyde CS almaya çalışın. 10 dakika içerisinde alabileceğiniz maksimum CS miktarı 114′tür. Kendinizi bu aşamada yeterli görmek istiyorsanız en az 90 CS yapmalısınız. Aksi taktirde bu aşamada başarısızsınız demektir.
  2. Rune ve Mastery hepsi ayarlı olacak şekilde oyuna girin ve standart başlangıç eşyalarınızla oyuna başlayın. Bu sefer yapmanız gereken ise hiçbir şekilde otomatik saldırı (auto-attack) gerçekleştirmemek sadece Last Hit yapmaya çalışmaktır. Bu alıştırma aşamasında öğreneceğiniz şey ise koridoru dondurmaktır. Siz rakip Minion birimlerine otomatik saldırı veya yetenekleriniz ile vurmadığınız sürece onlar sizin Minion birimlerinizden gelen hasar dışında herhangi bir şekilde hasar almayacaklardır. Bunun sonucunda rakip Minion birimlerini hep aynı yerde tutabilirsiniz. Böylece normal oyunlarda rakibe ekstra CS hediye etmemiş olursunuz. Otomatik saldırı gerçekleştirmeden 10 dakika içerisinde en az 90 CS yapmalısınız. Aksi taktirde bu aşamada başarısızsınız demektir.
  3. Rune ve Mastery hepsi ayarlı olacak şekilde oyuna girin ancak bu sefer karşınıza 1 bot ekleyin. Önceki alıştırmalarda karşınızda herhangi bir rakip yani baskı yoktu. Bu yüzden oldukça rahat hareket edebiliyordunuz. Şimdi ise karşınızdaki 1 bot ile uğraşmanız gerekecektir. Eğer botu öldürürseniz kendinizi başarısız sayın. Çünkü amacınız botu öldürmek değil baskı altında olabildiğince CS almaktır. Bu aşamayı başarılı bir şekilde geçmek istiyorsanız 10 dakika içerisinde en az 90 CS yapmalısınız. Aksi taktirde bu aşamada başarısızsınız demektir.
  4. Rune ve Mastery hepsi ayarlı olacak şekilde oyuna girin ancak bu sefer karşı takıma 5 bot ekleyin, kendi takımınıza ise 3 veya 4 bot ekleyin. Hangi koridor boş ise (orta koridor hariç) oraya gidin ve bu sefer 2 bota karşı baskı altında oynayın. Eğer botları öldürürseniz kendinizi başarısız sayın. 2 bot tarafından baskı altındayken 10 dakika içerisinde en az 90 CS yapmalısınız. Aksi taktirde bu aşamada başarısızsınız demektir.
  5. Rune ve Mastery kullanmadan bir oyuna girin ve bir önceki aşamada yapmış olduğunuz ayarlamayı yeniden yapın. Bu sefer oldukça zayıf ve saldırı açısından güçsüz olacaksınız ancak bu koşulda 10 dakika içerisinde en az 90 CS yapmanız halinde pek çok negatif koşulda CS alabilecek hale geleceksiniz.

Eğer yukarıdaki aşamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirirseniz ortalama düzeydeki oyunlarda başarılı bir şekilde CS elde edebilirsiniz ve rakiplerinize karşı avantaj sağlar veya avantajsız durumdaysanız kendinize oyuna bağlı kalma şansı yaratırsınız.

Bu konuda unuttuğumuz bir şey varsa yazıya yorum atarak bunu bize ulaştırabilir ve yazıya eklenmesini sağlayabilirsiniz. Umarız bu rehber Last Hit konusunda size yardımcı olacak nitelikte bir rehberdir.